[top]

Kontakt:
Tel.: +420 773 60 30 90
(remove XX) info XX @SuperPtakoviny XX .cz

Prodejna (maloobchodní ceny):
Křižovnická 8, Praha 1

Po - Pá: 9:30 - 19:00
So: 9:30 - 16:00



www.SuperPtakoviny.cz

Svatba

Rozlučka se svobodou

Dětské kostýmy

Karnevalové kostýmy

Valentýn

Anděl, Čert a Mikuláš

Kostýmy na tělo - morphsuity, bodysuity

Kostýmové doplňky

Klobouky

Karnevalové masky

Paruky

Makeup, umělé řasy a dekorace na kůži

Kontaktní čočky

Párty doplňky

Havajská párty

Halloween a hororová párty

Originální dárky

Textil s potiskem

Ptákoviny, žerty, srandičky

Pro sportovní fanoušky

Pirátská párty

V našem e-shopu naleznete širokou nabídku pirátských kostýmů a pirátských doplňků. Pirátská párty je jedním z nejoblíbenějších témat pro pořádání dětských karnevalů ale i nejrůznějších oslav pro dospělé. Podívejme se ale trochu do historie a vzniku takzvaných “pirátů“.

Pirát (z fr. pirate, řec. peiratés, lupič, pirát) je původně námořní lupič. Piráti obvykle přepadají obchodní lodi,  ale často loupí i na pobřeží. Pirátství kvete tam,  kde je velký lodní provoz a lupiči mohou doufat v bohatou kořist. Místo šavlí a plachetnic mají dnes k dispozici rychlé čluny,  automatické zbraně i děla a rakety.

Zatímco pobřeží Jižní Ameriky a Afriky piráti stále ohrožují, na pobřeží Severní Ameriky se pirátství téměř nevyskytuje díky pobřežním hlídkám Spojených států,  které se v minulosti podílely i na omezení pirátství v Karibském moři. Pirátství praktikované na širém moři (oceánské pirátství) proti dopravním plavidlům představuje velký problém (s odhadovanou ztrátou 13 až 16 miliard amerických dolarů za rok pro celý svět),  například ve vodách mezi Tichým a Indickým oceánem,  zejména na pobřeží Somálska nebo v úžinách kolem Singapuru a Malacca,  kterými během roku propluje přes 50 000 obchodních lodí.

Námořní lupiči byli známi už ve starověku,  pirátství se však velmi rozšířilo v době kolonizace,  kdy obchodní lodi přivážely z Ameriky do Španělska drahé kovy a jiné bohatství. V Západní Indii v 17. století se pirátům říkalo bukanýři (buccaneers),  což byli původně francouzští lovci,  kteří se stali piráty. Slovo pochází z boucan,  dřevěná obruba užívaná pro vaření masa (jinde zvaná barbacoa). Tito piráti terorizovali španělské državy ve prospěch jiných evropských států; nejznámější z nich byl Henry Morgan. Bukanýři založili přístavy Tortuga a Port Royal,  který nakonec obsadili Angličané a udělali z něj jedno z protipirátských center.

Počátkem 18. století vznikla řada pirátských band,  např. banda Edwarda Teache,  které napadaly obchodní trasy v Karibiku,  podél pobřeží Afriky a někteří i Indie. V první polovině 18. století se pirátství omezilo díky soustředěnému úsilí evropských zemí; pirátům hrozily velmi těžké tresty.

Nizozemští piráti byli známí jako kapeři nebo vrijbuiteři („plenitelé“). Slovo se skládá z holandského vrij (volný) a buit (kořist) a vzniklo z něho anglické „freebooters“ a francouzské „flibustiers“. Odtud vzniklo anglické filibusters,  což ovšem nebyli piráti,  ale dobrodruzi,  kteří působili v latinsko-amerických revolucích a pučích. Nakonec z toho vznikl význam blokování parlamentní schůze nepřetržitou řečí., Pojmenování Lanun zase dostali piráti v úžinách Malacca od Indonésanů a Malajšanů. Původně to byli námořníci,  jejichž jméno se stalo synonymem pirátství někdy v 15. století.

Některé země využívaly piráty jako nastroje k rušení konkurenčních obchodních tras a námořního obchodu jiných zemí a k terorizování jejich kolonií. Takovým pirátům s pověřením (Letter of Marque, kaperský list) se říkalo privatýr nebo korzár,  což v moderní arabštině je قرصان z tureckého Korsan,  které patrně vzniklo z latinského cursa (výprava, vpád, nájezd). Korzáři ze svého lupu získávali jen část,  ale z hlediska jejich „mateřské“ země byla jejich činnost legální. Další výhodou mohly být lodě vyráběné pro ně na zakázku.